Program for dagen og link til Zoom

I dag skal vi have fokus på myndigheder og eksterne interessenter, partnere og leverandører. Herunder, arbejdstilsynet og fødevarestyrelsen. Sponsering af partner, formål og fordele.

Vi mødes i Zoom kl. 09:00 på følgende link: https://eadania-dk.zoom.us/j/61240285520

Teori: Myndigheder og eksterne interessenter, partnere og leverandører

Formålet med dagens undervisning

Myndigheder og eksterne interessenter spiller en stor rolle i vores hverdag, både som samarbejdspartnere og som kontrol instanser. Vi skal derfor opnå viden om de myndigheder og eksterne partnere, som vi oftest møder i branchen. ​Vi arbejder også med kompetence i forhold til at identificere kritiske kontrolområder i produktion og egenkontrol

Arbejdstilsynet og arbejdspladsvurdering

På arbejdstilsynets hjemmeside, kan man læse om deres tre kerneopgaver:

  1. Tilsyn: Arbejdstilsynet fører tilsyn med arbejdsmiljøet på virksomhederne. 

  2. Kommunikation: Arbejdstilsynet formidler arbejdsmiljøfaglig viden og krav til et godt arbejdsmiljø, så virksomhederne bliver i stand til selv at forebygge og følge op på arbejdsmiljøproblemer.

  3. Regulering og arbejdsmiljøudvikling: Arbejdstilsynet udformer og tilpasser løbende målrettet og tidssvarende regulering på arbejdsmiljøområdet.

Arbejdsmiljøloven sætter rammen for Arbejdstilsynets arbejde og opgaver. I denne lov fremgår det også, at det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at arbejdsforholdene på virksomhederne er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Arbejdstilsynet har altså både til opgave guide og kontrollere virksomheder. Derfor skal virksomhederne udføre en arbejdspladsvurdering. Du kan læse mere om arbejdspladsvurdering HER

Vær forberedt på tilsyn

Når Arbejdstilsynet kommer på tilsyn, ser vi både på det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Få overblik over, hvordan et tilsyn forløber og tjek, om I har styr på kravene til jeres arbejdsmiljøarbejde. I denne guide kan I få overblik over, hvad det kræver at være forberedt på et tilsynsbesøg.

Fødevarestyrelsen vil fremme bæredygtig fødevareproduktion i Danmark

I samarbejde med hele fødevareklyngen vil Fødevarestyrelsen udvikle løsninger, der øger ressourceeffektiviteten, introducerer bæredygtige foderkilder og reducerer madspild i alle led. Dette initiativ sigter mod at opfylde FN’s verdensmål og brande Danmark som en central aktør inden for bæredygtighed. Fødevarestyrelsen vil aktivt bidrage til en bæredygtig transformation af den danske fødevareproduktion for at reducere klimabelastningen. Bæredygtige løsninger kræver samarbejde på tværs af fagligheder og sektorer, og derfor er samarbejde med hele værdikæden afgørende for udviklingen af en bæredygtig fødevareklynge.

I ”Fakta om Fødevareklyngen” samles der hvert år en lang række nøgletal og analyser om den danske fødevareklynge. Fødevareklyngen er en samlet betegnelse for danske landbrugsbedrifter, gartnerier, forarbejdningsvirksomheder (mejerier, slagterier mv.), øvrige føde- og drikkevarevirksomheder samt agro-industrien, som fremstiller maskiner og hjælpemidler til landbruget.

Klik her for at læse mere om, hvorfor fødevareklyngen er vigtig for Danmark.

Fødevarestyrelsen og sikkerhedsstyrelsen

Sponsorater

Myndigheder og eksterne interessenter spiller en stor rolle i vores hverdag, både som samarbejdspartnere og som kontrolinstanser. Det er essentielt at samarbejde tæt med de myndigheder og eksterne partnere, som vi regelmæssigt møder i vores branche, for at sikre overholdelse af regler og fremme af bæredygtige initiativer.

At være sponsor for organisationer som Børns Vilkår er en vigtig del af engagementet i samfundet. Ved at støtte deres arbejde med at forbedre vilkårene for børn og unge bidrager man aktivt til at løfte sociale og humanitære udfordringer. Et partnerskab som dette vil ikke kun styrke det sociale ansvar, men demonstrerer også et engagement i at fremme bæredygtige og etiske værdier.

Har du lyst til at følge med i, hvad der sker i Hospitalitybranchen? Vil du gerne have mere indsigt i alt der vedrører den bæredygtige dagsorden? Så husk at holde øje med om der bliver uploadet artikler, links m.m. Det er ikke et krav, at du læser med, men det vil bidrage positivt til dit studie at du har 'fingeren på pulsen'. Vi kommer også til at koble relevante emner til undervisningen. Du er selv velkommen til at bidrage med indlæg - send det til Marianne og så sørger hun for at få det uploadet. God læselyst.


Der er mange forskellige kontrolinstanser i branchen. Fødevarestyrelsen er mest kendt for kontrolbesøg omkring hygiejne og fødevarebehandling, men som det fremgår af artiklen, står fødevarestyrelsen også for kontrol med greenwashing. På den måde medvirker fødevarestyrelsen til at sikre, at nogle virksomheder ikke kan opnå en konkurrencefordel på u-ærligvis. Omvendt viser den første artikel også, at det kan være en meget langvarig proces. 

I den anden artikel beskrives hvor svært det er forvalte fiskeri i Østersøen. Bestanden er presset i bund af over fiskeri og massiv udledning af kvælstof for landbruget. Dette bliver yderligt kompliceret af, at Rusland har meldt sig ud af det internationale samarbejde, og derfor overfisker markant. 

Sidste nyt fra branchen