Program for dagen og link til Zoom
I dag er der fokus på konceptet om Psykologisk Tryghed, og hvordan dette kan gøre en forskel for trivsel og resultater.
Vi mødes i Zoom kl. 09:00 på følgende link: https://eadania-dk.zoom.us/j/61496023369
Teori: Psykologisk Tryghed
Need to know/Pensum: Akademisk artikel af Amy Edmondson om Psykologisk Tryghed
Nice to know/Supplerende læsning: LederWeb: Test jeres Pyskologiske Tryghed & Skab Psykologisk Tryghed i din Afdeling
Formålet med dagens undervisning
Formålet med at fremme psykologisk tryghed er at øge medarbejdernes viden om og forståelse for betydningen af et trygt arbejdsmiljø. Gennem analytisk undersøgelse og evaluering lærer du at identificere effektive strategier til at styrke psykologisk tryghed og forbedre organisationens præstationer og trivsel. Målet er at etablere en kultur, der fremmer samarbejde, innovation og engagement blandt medarbejderne.
Psykologisk Tryghed - hvad indebærer det?
En nøgle til succes er at kende til værdien af, at skabe psykologisk tryghed på sin arbejdsplads og blandt jer medarbejdere. Tillid handler om at lade tvivlen komme andre til gode, men psykologisk tryghed handler om, at andre skal lade tvivlen komme dig til gode, hvis du eksempelvis beder om hjælp eller indrømmer fejl.
Amy C. Edmondson, amerikansk psykolog og forsker inden for organisatorisk læring, præsenterer konceptet om psykologisk tryghed. Det er et koncept der, i en organisatorisk kontekst, skal forståes som værende en gennemgående følelse af tryghed, der giver dig mulighed for at udvikle dine personlige og faglige færdigheder. Hvis psykologisk tryghed er tilstede i arbejdsmiljøet, giver det grobund for trygge, engagerede og tillidsfulde medarbejdere.
Psykologisk tryghed handler derved ikke blot om, at man i sit arbejdsmiljø trives og har det hyggeligt med sine kolleger. Det er et dybere anliggende end blot at trives, da det tager udgangspunkt i, at man kan være sammen om det, der er svært. Det handler om, at man med en fælles indsats skaber tryghed således, at man tør handle og udtrykke sig i modsætning til at tie og være passiv. Ved tilstedeværelsen af psykologisk tryghed, er der plads til, at udtrykke sig uden at blive dømt, angrebet eller udstillet som dum. At udtrykke sig, kan for nogen være mere grænseoverskridende end for andre. Med psykologisk tryghed tilstede i det kollegiale fællesskab, fjernes frygten for at blive udskældt, latterliggjort osv. men bliver I stedet modtaget konstruktivt og positivt.
Uddyb din viden om psykologisk tryghed, og filosofien bag konceptet!
Se følgende video, hvor Amy Edmonson fortæller om psykologisk tryghed, og hvilke fordele det fører med sig. Fortrækker du at se/lytte på dansk? Se de andre to nedenstående videoer, der også tager udgangspunkt i pointerne om psykologisk tryghed.

De 4 aspekter af psykologisk tryghed
Tryghed til at turde at lære af sine fejl
Dette aspekt berør vigtigheden i at turde stille spørgsmål, prøve sig frem og ikke mindst være nysgerrig på sig selv og sine evner. At kunne lære af sine fejl, og begå dem, har en væsentlig rolle i udfoldelsen af sin personlige udvikling. Det handler om at være tryg nok til at se muligheder i stedet for begrænsinger!
Tryghed til at samarbejde
Hvis ikke du er tryg i dit samarbejde med dine kolleger, kan det være svært at udfolde jeres potentiale og dermed opnå de bedste resultater. Det er vigtigt at turde interagere med sine kolleger, således at I sammen kan bibeholde en åben og ærlig dialog, hvor der er plads til at fortælle hinanden, hvad man synes er svært i samarbejdet. Sidst indebærer dette aspekt, en fælles ambition om at skabe grobund for konstruktive debatter, der giver plads til forskellige holdninger og synspunkter.
Tryghed til at udfordre
Tryghed til at udfordre sig selv men også den status quo, der sætter rammerne for normer, rutiner og væremåde på arbejdspladsen. Hvis man føler sig tryg nok til at udfordre normalen og tale højt om eventuelle ideer til forandring, kan det skabe stor værdi mellem jer som kolleger. Når først nogen ytrer sig åbent uden frygt for at blive dømt, kan det ligeledes inspirere andre til at gøre det samme, hvilket vil lede til mere ide generering og kreativitet.
Være tryg i at føle sig inkluderet
Det er essentielt for, at psykologisk tryghed kan eksistere og skabe værdi i arbejdsmiljøet, at alle føler sig værdsat og inkluderet. Heraf, er stilling, position, anciennitet osv. irrelevant. Alle skal føle sig inkluderet og værdsat i deres arbejde for, at der er tillid nok til at byde ind. Der følger også en forudsætning om, at man skal behandle hinanden med respekt, hvilket igen bidrager til en fælles følelse af, at blive værdsat og inkluderet i et miljø, hvor man kan udfolde sine personlige og faglige færdigheder.
Har du lyst til at følge med i, hvad der sker i Hospitalitybranchen? Vil du gerne have mere indsigt i alt der vedrører den bæredygtige dagsorden? Så husk at holde øje med om der bliver uploadet artikler, links m.m. Det er ikke et krav, at du læser med, men det vil bidrage positivt til dit studie at du har 'fingeren på pulsen'. Vi kommer også til at koble relevante emner til undervisningen. Du er selv velkommen til at bidrage med indlæg - send det til Marianne og så sørger hun for at få det uploadet. God læselyst.